Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tisztaság gyűrű

2010.01.23

 

Tisztaság gyűrű

Miley Cyrus, Demi Lovato, a Jonas Brothers teljes legénysége, Selena Gomez? mi a közös bennük? Mindannyian szerepeltek már a Bravo címlapján? Hideg! Ők tartják el a Disney-céget? Langyos! Csak a házasság után hajlandóak testnedvcserére? Bingó! A felsorolt sztárokon kívül még több millió amerikai tini választotta a házasság előtti szüzesség szent fogadalmát, a tisztaság gyűrűt. Miről is van szó?

Amerikai találmány: "egy gyűrű mindenek felett"

A tisztaság gyűrű igazi amerikai találmány, mint a farmernadrág vagy a kóla; az 1990-es évek közepén terjedt el a keresztény egyházak ifjúsági csoportjainak körében. A szimbólum lényege, hogy viselője még kiskamasz korában elhatározza, hogy a házasságig megőrzi szüzességét, és a gyűrűsujjon viselt meseszép aranykarikát már csak a jegygyűrű válthatja fel. A gyűrűt kérheti maga a tini is - mint Miley Cyrus tette 12 éves korában - vagy megkaphatja édesapjától is ajándékként. A Jonas-testvérek például anyukájuktól kapták a gyűrűt, ahogy a neon is írt róla, Denise Jonas ma is fél, hogy a fiúk nem tudják tartani Isten és a család felé tett szent fogadalmukat. (Persze nyilván ez az a csecsebecse, amiért egyik gyerkőcnek sem kell órákig hisztiznie, elvégre melyik apuka ne féltené kislánya erényét vagy kisfia szabadságát?)

 A gyűrűceremónia a család ünnepe

A templomi gyűrű-ceremóniát általában egy óriási party kíséri, amit az egyházközösség és a család szervez, és hangulatában főként az elsőáldozás vagy a bérmálkozás utáni fogadást idézi. Ott az egész család és a barátok, és mindenki ajándékokkal halmozza el az ünnepeltet. A legszorosabb kapcsolat ezen a napon az apa és lánya, valamint az anya és fia között jön létre: sokat beszélgetnek, kölcsönösen megajándékozzák egymást. A gyűrű pedig viselője innentől ugyan kedvére randizhat és ismerkedhet, a fullextrás szex azonban tabu.

A hagyományt sokan támadják

A tisztaság gyűrű ugyan szép vallási hagyományokat követ, a huszonegyedik századi kontextusban azonban több kárt okozhat, mint hasznot - a szexuálpszichológusok, szexológusok és fiatalok problémáit kutató szakemberek legalábbis így vélekednek a régi-új szokásról. "A nők szexualitása nem adott, csak gyakorlással, próbálkozással és tapasztalattal válik valakiből orgazmusképes, szexuálisan kiegyensúlyozott nő. Ha valaki nem bontogathatja a szárnyait lelkifurdalás nélkül, soha nem lehet boldog" - állítják a szexológusok.

"Az a gond, hogy ez a főként szülők és papok által forszírozott szokás csak a felszínen kezeli a problémát: megpróbálja elnyomni a fiatalok természetes szexuális kíváncsiságát és vágyait, bűntudatot kelt bennük olyan dolgok miatt, amiknek természetesnek kellene lenniük" - mondta Eve Ensler, feminista író. "Ha szerződést írsz alá az apád és az anyád, meg az egyház előtt, a szexualitásodat tulajdonképpen elveszik tőled, és nem kapod vissza egészen addig, amíg újabb szerződést nem írsz alá: ez meggondolatlan, nem kívánt házasságokhoz vezet, a végén pedig úgy érzed, a családod és Jézus fontosabb az egész képletben, mint a te boldogságod" - tette hozzá a tisztasággyűrű-hagyománya ellen intézett kirohanásainak egyike során.

A tisztaság gyűrű nem véd a nemi betegségek ellen

A Bush-rezsim konzervatív kormányként kiemelten támogatta az absztinencia-programot: az egyházközösségek komoly állami támogatás mellett népszerűsítették a kampányt, a Pennsylvaniai Evangélikus Egyház például 1 millió dollárt kapott "Ezüstgyűrű" fedőnevű programjára. Vajon volt értelme az ügyre szánt pénznek és energiának? A statisztika is a tisztaság gyűrű ellen szól: számos független amerikai felmérés igazolta, hogy a ceremóniában részt vevő tinik nagy része házasság előtt veszíti el a szüzességét, viszont nem használ semmilyen fogamzásgátló eszközt. Az ok az adat mögött érthető: senki nem volt, aki felkészítse a fogamzásgátlás és a nemi betegségek elleni védelem fontosságára.

Nem a szüzesség teszi az embert

Manapság a kelleténél nagyobb szerepet kap a szex világszerte: a partnerek emelkedő száma egyes kultúrákban és szubkultúrákban dicsőség és büszkeség forrása, míg más körökben szégyen és tabu. A házasságig tartó absztinenciával vagy akár a házasság intézményének kikerülésével persze önmagában véve semmi gond nincs, amíg a döntést mindenki maga hozza meg, és nem családja utasítására veszi fel az erényövet, vagy éppen osztálytársai nyomására válik meg a hüvelybemenet mögött húzódó vékony nyálkahártyaredőtől. A szüzesség megőrzésétől és elvesztésétől senki nem lesz jobb vagy rosszabb ember - az viszont fontos, hogy mindenki saját legbensőbb döntése alapján élje meg szexualitását.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SELLY

(JENNI, 2012.08.28 08:04)

SELENA MÁR RÉG ELVESZITETE MÉG SZEKXVIDEOJA IS VOLT RAJTA VAN A NETEN

Hülyeség

(Kornélia, 2010.09.19 15:06)

Szerintem hülyeség ez az az egészházasság előtti szex gyűrű mindenki akkor szexszeljen szerintem amikor úgy érzi h felkészült és h szereti azt az embert.Sztem ne mondja meg senki a másiknak h mikor csinálja és mikor ne.És ha vmire fogadalmat tesz és a végén már nem akarja akkor boldogtalan lesz,mert megvan szabva az h mikor csinálhatja.

hmmm

(valaki, 2010.08.17 21:14)

Jó cikk.Az utsó rész nagyon tetszik